Sunday, July 08, 2018

Keutamaan Solat Berjamaah

BY iamhanifmajid IN


Dari Ibnu Umar, sesungguhnya Rasulullah ﷺ bersabda: “Solat berjamaah lebih baik daripada solat sendirian sebanyak dua puluh tujuh darjat”. (hadits riwayat Muslim).

“Sesungguhnya solat seseorang dengan satu orang lebih utama daripada solat sendirian. Solat seseorang bersama dua orang lebih utama daripada solatnya bersama satu orang. Jika lebih banyak, maka lebih dicintai Allah SWT”. (hadits riwayat Abu Daud).

Orang yang melaksanakan solat selama empat puluh hari secara berjamaah tanpa ketinggalan takbiratul ihram bersama imam. Berdasarkan hadits Anas bin Malik. Rasulullah  bersabda:

“Siapa yang melaksanakan shalat karena Allah Swt selama empat puluh hari berjamaah, ia mendapatkan takbiratul ihram. Maka dituliskan baginya dijauhkan dari dua perkara; dari neraka dan dijauhkan dari kemunafikan”. (HR. At-Tirmidzi). 

Siapa yang melaksanakan solat subuh berjamaah, maka dia berada dalam perlindungan Allah SWT berdasarkan hadits riwayat Jundub bin Abdillah. Rasulullah  bersabda: “Siapa yang melaksanakan solat Subuh berjamaah, maka ia berada dalam lindungan Allah SWT”. (hadits riwayat Muslim).

Dan banyak lagi kebaikan-kebaikan yang telah dinyatakan oleh Rasulullah  tentang kelebihan solat berjamaah dan bagaimana untuk mendapatkan Kesempurnaan Solat.


Hanif Majid

Comment

javascript:void(0)